Nyt kun kanavan luonto- ja matkailudokkarit on katsottu, on aika palata jälleen tositelevisiosarjamme Maailman rankimmat korjauskeikat pariin. Muistattehan suomalaisen “diplomaatin” seikkailut Dar es Salaamin liikenteessä, Oysterbayn poliisilaitoksella ja vakuutusyhtiössä.
Tilanne on nyt siis seuraava. Vakuutusyhtiö on yllättäen suostunut korjaamaan kaskovakuutuksen alkuajan joulukuuksi, mikä samalla tarkoittaa, että vakuutus korvaa tammikuussa ajetun kolarin vauriot. On aika etsiä korjaaja.

Tarjoajista ei todellakaan ole pula, sen verran paljon alan yrittäjiä Darissa on. Kolhittu ja kangasrievulla kokoon kursittu Pajero on myös erittäin tehokas kutsu kaikille korjauspajan pitäjille. Dar on lopulta pieni paikka ja sen asukkaat tuntevat kyllä autonsa. Niinpä minut on saatettu pysäyttää niin tyttöjen koulun edustalla kuin kaupan parkkipaikallakin ja kysyä vihjailevasti, eikö autosi kaipaisi jo korjausta?
Aluksi ajattelin, että pienet peltikolhut ja Bruce Lee –mallinen huivi puskurissa vain lisäävät katu-uskottavuuttani paikallisessa kungfu-liikenteessä, jossa vastustaja voitetaan paljolti asenteella. Pian selvisi, että asia on juuri päinvastoin. Vaikka kapeiden katujen karateottelut tuottavat jatkuvasti kolhuja yhdelle jos toisellekin, niin todellinen "one inch punch" -kredibiliteetti piilee kiiltävässä ja vahatussa pellissä sekä tietysti oikeanlaisessa autossa.
Tällaisessa maailmassa kolhittu Mitsubishimme alkaa nyt näyttää pahasti raihnaiselta. Saatan oikein tuntea, kuinka sen riippuvaa puskuria tuijotetaan. Vastaantulijat vilkuttelevat valojaan ja taksikuskit tuuttailevat. Vaikka vakuutusyhtiön päätöstä ei ollut vielä tullut, alan jo vastailla korjaajaehdokkaiden tiedusteluihin: Paljonkos tällaisen korjaaminen maksaisi?
Hintahaitari osoittautuu valtavaksi. Vakuutusyhtiön ehdottaman intialaiskaverin tarjous on 3 miljoonaa shillinkiä (1500 euroa) kun taas tuttavan vinkkaama paja hoitaisi homman 200 eurolla. Päädymme valitsemaan kolmannen tarjouksen näiden välistä. Sansibarilaistaustaisen Zullyn mainospuhe ainutlaatuisista – "ei mitään kiinalaisia" – maaleistaan sekä nopeasta työstä on kyllä tenhoava, mutta enemmän päätökseen vaikuttaa naapurin auton onnistunut korjaus joulukuussa.
Hän myös mainostaa olevansa kokenut hoitamaan asioita vakuutusyhtiöiden kanssa. Sepä hyvä, oma kokemuksemme kun onkin ollut vähän koetuksella. Niinpä annamme vakuutusyhtiölle Off Road Zone Companyn tiedot ja kesken Kielon syntymäpäiväjuhlien Zully käy hakemassa auton pajalleen. Seuraavan viikon alussa auto on valmis, hän lupaa. Se olisi mukavaa, koska tytöt pitää joka päivä viedä ja hakea koulusta ja sitten on vielä iltaharrastukset päälle. Äkkiäpä olemme oppineet kovin autoriippuvaisiksi, mutta pari päivää on nyt elettävä ilman.
Tilaan maanantaiaamuksi taksin ja ajamme koululle. Kiiltävä Toyota Chaser on sisältäpäin juuri niin tilava kuin ulkoa leveä. Kaksi ja puolilitrainen murahtelee mukavasti. Kuski myös ajaa menopelinsä edellyttämällä tavalla: tätä autoa ei ole luotu väistämään eikä odottamaan.
Tansania on Toyota-maa. Mutta ei autoksi mikä tahansa Corolla kelpaa, vaan alla pitää olla vähintään Carina. Länkkäreillä on tietysti uhkeat Land Cruiserinsa ja RAV4:sensa, mutta todellinen asfalttisoturi valitsee Darissa autokseen juuri tällaisen pramean sedanin kuten Chaserin, Crestan tai Mark X:n.
Näillä letukoilla ajaessa ei muusta liikenteestä juuri tarvitse välittää. Sen kun peruuttaa vaikka silmät ummessa väylälle ja jono väistää.
Iltapäivällä soitan Zullyn pajalle ja tiedustelen aikataulua. No, ei ole ihan vielä valmis, puskuri onkin hiukan pahemmin rutussa ja korjaaja on telonut kätensä. Katsotaan huomenna mihin asti on päästy.
Tiistaiaamuna otamme koulukyydiksi bajajin (tuon Intian kolmipyöräisen lahjan maailman ruuhkakaupungeille). Tulee halvemmaksi kuin taksi eikä kyyti kai paljon eilistä pahempaa voi olla. Bajajin kyydissä Darin liikenteen luokkayhteiskunnan kuitenkin huomaa kaikista selkeimmin. Bajajit ilmestyivät Darin kaduille vasta kuutisen vuotta sitten. Tarkoitus oli helpottaa taksipulaa ja ihmisten liikkumista pahasti ruuhkautuneilla kaduilla. Samalla tuhansille ihmisille löytyi työpaikka: päivän ajokoulutus ja eikun tienaamaan.
Hyvin ovat uudet tulokkaat paikkansa Darin kaduilta löytäneet. Kolmipyörä ei ruuhkajonoon pysähdy vaan ohittaa jonon autokaistojen välissä tai tarvittaessa ojan penkkaa pitkin. Niinpä Darin poliisikin näyttää ottaneen kätevät menopelit myös käyttöönsä. Kolme konstaapelia mahtuu todistetusti hyvin kyytiin.
Autoilijat (taksikuskit etunenässä) puolestaan suhtautuvat näihin joka paikassa tunkeileviin herhiläisiin avoimen vihamielisesti; mitäs tungette tänne meidän valtakuntaan. Bajaji-kuskit taas vastaavat yhä röyhkeämmillä ohituksilla. Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden, noiden katujen paarialuokkien, on syytä olla varuillaan.
Iltapäivällä soitan taas Zullylle: miltä näyttää? Ei vastaa. Myöhemmin illalla hän laittaa tekstarin että huomenna hän pääsee maalaamaan, mutta keskiviikko menee eikä mitään kuulu. Torstaina auto on vihdoin valmis, mitä nyt pientä kuplaa näyttää tosiaan olevan tässä ei-minkään-kiinalaisen maalin pinnassa. Sovitaan kuitenkin, että hoidetaan uusintamaalaus sitten kun olemme safarireissussa ja saamme auton nyt käyttöön.
Pestynä ja vahattuna auto näyttää suorastaan uudelta. Kuin uutta ryhtiä saaneena kaasutan kohti kotia. Mutta ensimmäisessä töyssyssä sen huomaan, renkaathan ovat puolityhjät! Kurvaan lähimmälle huoltsikalle vain huomatakseni, ettei ilmanpaineiden tarkistus kuulu kaikkien huoltoasemien palveluportfolioon. No, ajetaan seuraavalle. Tämä näyttää ainakin mainostavan jonkinlaista pyörien tasapainostusta.
Kyllä, kompressori löytyy mutta jostain kumman syystä letkun päähän ei ole ajateltu laittaa sitä suutinta joka sopii renkaan venttiiliin. Niinpä kaveri taiteilee venttiilin sisuksen irti ja peukalon avulla yrittää ohjata ilmaa paineella renkaaseen. Ei ota onnistuakseen, vaan renkaat tyhjenevät entisestään. Lähden jatkamaan puoltakin tyhjemmillä renkailla. Minkähänlainen on paikan laser, jolla pyörien suuntaus mainostetaan tehtävän?
Lopulta viikonloppuna saamme renkaat täysin paineistettua ja elämämme Darin aamuruuhkassa tuntuu normalisoituvan. Kunnes torstaiaamuna Pajero alkaa yhtäkkiä pahasti nikotella jonon keskellä. Vaihdekeppi vatkaa ja kytkin tuntuu löystyvän ihan kun en painaisi sitä ollenkaan. Auto alkaa puskea eteenpäin enkä saa vaihdettua vapaalle. Ei auta kuin sammuttaa moottori. Mutta eikö jono nytkähdäkin saman tien taas liikkeelle ja takana tulijoiden välitön tuuttaus alkaa. Veivaan lähes hervotonta kykintä edestakaisin. Starttaan ja saan kakkosen jollain ilveellä päälle enkä uskalla sitä enää vaihtaa. Jurrutan tasaista kyytiä, jonon pysähdyksiä parhaani mukaan ennakoiden ja vältellen, tytöt kouluun.
Paluumatka sujuu samalla metodilla kunnes paikallisbussi Dalla Dalla töytäisee äkkiä eteeni ja joudun jarruttamaan. Samassa kytkin laukeaa lopullisesti. Tässä sitä ollaan taas keskellä aamuruuhkaa.
Onneksi sattui puhelin mukaan ja saan soitettua Zullylle, joka ei vielä tähän aikaan ole tietenkään lähimaillakaan. Lupaa tulla noin tunnissa, mikä tässä ruuhkassa tarkoittaa ehkä kahta jos hyvin käy. Saan rekrytoitua kaksi ohikulkijaa avukseni pukkaamaan auton pientareelle pois muiden tieltä. Puoliltapäivin hinaamme Pajeron jälleen Zullyn pajalle. No, meillä alkaa safarireissu lauantaina, joten siinähän on hyvää aikaa korjata kytkin ja maalata puskuri uudelleen.
Mutta ei ole Mitsubishin omistajalla niin helppoa tässä maassa. Heti perjantaina Zully soittaa että varaosaa ei ihan helposti löydykään ja kun lopulta löytyy hinta vastaa yhtä peltikolaria. Ei auta kuin tilata.
Kotimatkalla safarilta palaan asiaan. Lisää ongelmia. Matkamme aikana on Darissa ollut sähkökatko eivätkä työt ole oikein edenneet. Lopulta torstai-iltana menen hakemaan autoa ja sopimaan maksusta. Paja löytyy kapean kujan perältä mustan portin takaa. Alkaa viimeinen taistelu laskusta ja kuitista.
Ensin Zully on haluton antamaan virallista laskua tekemästään työstä. Kun useaan kertaan vaadin, vedoten siihen että meidän on lähetettävä se auton varsinaiselle omistajalle, saan laskun sähköpostiini. Palaan maksamaan laskun mukaisen summan seuraavana tiistaina, mutta jo mennessä tajuan ettei tämä lasku muuten sisällä mitään veroja. Ja näinhän se on, sillä rahat saatuaan Zully kuittaa asian pistämällä puumerkkinsä laskuun ja rahat rintataskuunsa. Kun huomautan asiasta ja vaadin virallista kuittia, menettää Zully malttinsa eikä taltu vaikka lupaan maksaa verot laskun summan päälle.
Palaan asiaan seuraavana päivänä. Alkaa vuolas kertomus siitä, millaista on korjaamoyrittäjän elämä Tansaniassa. Tuontivaraosat kallistuvat ja niitä on vaikea saada. Vakuutusyhtiöiden korvaukset viipyvät. Vastaan, että yrittäjän poikana tunnen riittävän hyvin nämä tarinat, vaikka Tansanian korjaamoala on varmasti oma lukunsa. Asia on kuitenkin niin että yksi tämän maan pahimpia ongelmia taitaa olla se, ettei veroja makseta ja me haluamme auttaa sinua ja maatanne tässä. Ei auta.
Sitten torstaina Zully laittaa tekstarin ja pyytää hakemaan kuitin pajaltaan. Pajalla kysyn syytä mielenmuutokseen, mutta vastaukseksi saan samat tarinat pienyrittäjän raa’asta arjesta Tansaniassa. Ja lopuksi aidon sansibarilaisen hymyn: asiakas on minulle aina oikeassa.
Kuitti taskussa lähden kotiin ja mietin.Totta kai Zully on pikkutekijä tässä maassa. Euroopplainen diplomaattivaimo ja aikuiset lapset asuvat äidin kotimaassa, mutta korjaamo täällä on Zullylle parempi tulonlähde kuin roskatyö perheen luona. Erilaisilla pimeän työn ja kirjanpidon kikkailuilla hän pitää liikevaihtonsa ja kassavirtansa sen verran pienenä että hänen ei tarvitse maksaa kaikkia veroja. Hänen "kokemuksensa" vakuutusyhtöiden suhteen säästi meidät yllättäen vakuutusyhtiön omavastuulta, mutta eihän tämä palvelu tietysti ilmaiseksi ollut tarkoitettu. Vakuutusyhtiökeikasta hänen kirjanpitoonsa tuli merkittävä summa, jota hän olisi halunnut kompensoida tekemällä kytkinhomman täysin pimeänä ohi virallisen kirjanpidon ja hermostui tyystin, kun emme sitten suostuneetkaan tähän.
Niinpä, ilmaisia lounaita ei ole, mutta kuitittomia töitä tässä maassa kyllä riittää. Tämän korjaamisessa presidentti Magufulilla riittää vielä paljon töitä.